Luminile din Copenhaga vor fi stinse timp de o ora, miercuri, incepand cu ora 19.00. Capitala care gazduieste summit-ul pentru mediu sarbatoreste astfel Ora Pamantului. La finalul evenimentului, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, va accepta mesajul trimis de sute de milioane de oameni din toate colturile lumii prin intermediul "People's Orb" si il va transmite mai departe liderilor mondiali reuniti la masa dezbaterilor.

"People’s Orb" este o impresionanta sfera de argint cu diametrul de 20 cm, care contine 350 GB de povesti, voci si imagini ale oamenilor de pe intrega planeta, cerand o actiune ferma din partea liderilor in ceea ce priveste stoparea schimbarilor climatice.

Mesajul "People’s Orb" poarta sperantele si visele a sute de milioane de oameni din intreaga lume, inclusiv ale romanilor care au participat la actiuni WWF precum Ora Pamantului sau Caravana Climei.

La finalul evenimentulu, cand luminile din Copenhaga se vor reaprinde, sfera va fi inmanata de catre reprezentantii WWF, secretarului General al ONU, Ban Ki-moon.

Sfera "People`s Orb" a fost inaugurata pe 4 decembrie in Australia, continentul cel mai afectat de schimbarile climatice si locul in care s-a sarbatorit pentru prima data Ora Pamantului, in 2007.

De atunci, "People’s Orb" a calatorit spre Copenhaga la bordul celebrului tren Climate Express, fiind purtat pe traseu de mai multe personalitati, precum directorul executiv al UNEP(United Nations Environmental Programme), Clever Moore, primarul orasului Sydney, sau actorul american Bradley Whitfield.

"People’s Orb" mai contine inca suficienta memorie pentru a stoca o ultima poveste, cea care va rezuma concluziile Conferintei de la Copenhaga.

Ban Ki-moon face apel la consens pe tema schimbarilor climatice

Secretarul general ONU ii indeamna pe negociatorii prezenti la Copenhaga la Conferinta Mondiala asupra Climei sa-si dubleze eforturile pentru a ajunge la un acord. Reprezentantul ONU e asteptat marti in capitala daneza.

Dupa ce si-au suspendat prezenta in semn de protest pentru a-si exprima frustrarea, tarile africane au revenit si ele la masa negocierilor.

De la Washington, presedintele Barack Obama afirma ca ar dori sa se ajunga la un acord care sa cuprinda masuri semnificative.

Presedintele american va fi prezent vineri, in ultima zi a reuniunii.

La Copenhaga politia a intervenit si a imprastiat grupurile care ridicasera baricade si le-au incendiat.

Mesajul WWF, Lafarge si WorldGBC pentru negociatorii de la Copenhaga

Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC) solicita statelor participante la COP15, prin vocea presedintelui Tony Arnel, sa ajunga la un acord privind platforma de instrumente legislative care si-au dovedit eficienta si sa sprijine mecanisme pentru actiune adaptate diverselor industrii si comunitati, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera ale cladirilor.

In mod specific, aceasta platforma ar trebui sa includa:
- Utilizarea unor sisteme de certificare prin intermediul consiliilor voluntare pentru cladiri verzi si organizatiilor asociate, pentru a conduce transformarea "verde" a pietei imobiliare.
- Adoptarea unor standarde minime de eficienta energetica a cladirilor prin intermediul unor coduri de constructii nationale.
- Initiative fiscale pentru incurajarea investitiilor in proiecte care imbunatatesc eficienta energetica si reduc emisiile de GES in cladirile noi si cele existente.
- Masuratori si obiective de performanta privind emisiile, pentru fondul national construit, inclusiv o reducere neta de 50% in sector, pana in 2030.

La nivel global, sectorul constructiilor consuma mai mult de o treime din necesarul energetic al lumii si, in cele mai multe tari, este cea mai mare sursa de emisii de GES, contribuind semnificativ la schimbarile climatice globale.

"Sprijinim negocierile internationale privind aspectele climatice care sunt acum in desfasurare cu scopul de a ajunge la un acord astfel incat emisiile globale sa atinga un varf si sa inceapa sa scada cat mai curand posibil", arata o pozitie comuna a organizatiei pentru conservarea mediului - WWF si compania producatoare de ciment - Lafarge.

"Credem ca o solutie sectoriala in industriile intensive din punctul de vedere al energiei si carbonului trebuie sa reprezinte o combinatie intre diferite politici, inclusiv limite de reducere a emisiilor absolute in tarile dezvoltate. Pentru tarile in curs de dezvoltare, abordarile sectoriale trebuie sa contina obiective esentiale de reducere a emisiilor la nivel national, in mod ideal bazate pe standardele privind cele mai bune tehnologii disponibile si exprimate ca tinte specifice pentru emisiile per unitate produse.

Deoarece se preconizeaza ca productia de ciment, impulsionata de cererea in crestere din tarile in curs de dezvoltare, aproape se va dubla pana in 2030, Lafarge si WWF considera abordarile sectoriale drept cele mai practice modalitati de a obtine o viteza si proportie mai mari in ceea priveste atenuarea efectelor climatice, in cadrul unui acord global privind clima", se arata in comunicarea WWF-Lafarge.

Surse: WWF, RFI, RoGBC